کلاچ برقی اتومیذ

نرم کننده کلاچ – انتخاب بهترین مدل

متاسفانه در محیط فضای مجازی شرکتهای حوزه کلاچ اتوماتیک و نرم کننده کلاچ تا حد امکان به برخورد با یکدیگر و عنوان نمودن ضعفهای دیگران و اختفای ایرادات خود پرداخته اند و حتی در مواردی که ضعفی در رقیب خود ندیده اند به ناچار به ضعف تراشی پرداخته اند. حتی در مواردی برخی با اجاره و یا پرداخت پول به سایتهای دارای رتبه سعی کرده اند در قالب نظر خواهی خودساخته یا مقالات معرفی دروغین، مشتریان را به سمت کالای خود گمراه نمایند. در این شرایط اگر واقعا دنبال کالای مناسب باشید، چاره ای نیست جز اینکه کمی دانش خودرویی خود را افزایش دهیم.
در یک سری مجموعه مقالات قصد داریم بر مبنای اصول علمی و مشاهدات تجربی خوانندگان عزیز را برای انتخاب محصول مناسب کلاچ اتوماتیک یا نرم کننده کلاچ یاری نمائیم.

کلاچ برقی یا نرم کننده کلاچ چقدر دوام لازم دارد؟

قبل از هر چیز ذکر چند نکته در خصوص کلاچ خودرو بسیار مهم است. از لحظه ای که شما خودرو را روشن می کنید و به انجام کارهای روزانه می پردازید، تا زمانیکه مجدد به منزل باز می گردید، کلاچ خودرو همواره در فعالیت هست و حتی یک لحظه استراخت نخواهد داشت مگر اینکه مشغول رانندگی در اتوبان باشید و یا خودرو را متوقف کرده باشید، خلاصه در یک محیط شهری کلاچ خودرو تا خودرو روشن است مشغول کار می باشد.
لذا در مجموعه کلاچ اتوماتیک یا نرم کننده دوام قطعات به یکی از مهمترین مسایل تبدیل خواهد شد. فرض کنید مجموع کلاچگیری شما در یک روز رانندگی بین 200 تا 500 مرتبه باشد(مجموع کلاچ گیری و ترمز گیری منجر به توقف در ترافیک). در این صورت در یکسال بین 70 هراز تا 170 هزار بار کلاچ گیری خواهیم داشت و اگر فرض کنیم سیستم بخواهد 5 سال به طور متوسط عمر داشته باشد تعداد سیکل کاری کلاچ برقی یا نرم کننده شما بین 350 هزار تا 850 هزار سیکل خواهد بود.


ادوات نرم کننده کلاچ چه کاری انجام می دهند؟

در حال حاضر چند شرکت مختلف این محصولات را عرضه می کنند و عمدتا متکی به ثبت اختراعاتی این امور را به انجامی می رسانند. نرم کننده کلاچ برای خودروهای زیر در حال حاضر در دسترس است:
- نرم کننده کلاچ پراید و تیبا و ساینا
- نرم کننده کلاچ پژو 405 و سمند
- نرم کننده کلاچ روا و آردی RD و پیکان
- و....
در این ادوات نیروی روی پدال کلاچ را کاهش می دهند تا رانندگی راحت باشد، اما چگونه و چه چیزی در این سیستمها به این کار کمک می کند؟
واقعیت این است که هیچ وسیله کمکی وجود ندارد و فقط یک مکانیزم الاکلنگ نصب می شود. در واقع کاری می کنند که پدال کلاچ بجای اینکه 3 سانتیمتر دیسک و صفحه کلاچ را از سر دو شاخه کلاچ جابجا کند ، 1.5 تا 2 سانتیمتر جابجا کند، و در نتیجه پدال کلاچ شما بجای اینکه 80 کیلوگرم را 3 سانتیمتر جابجا کند، 80 کیلوگرم را 1.5 سانتیمتر جابجا خواهد کرد.
در این شرایط چه اتفاقی خواهد افتاد؟ بسیار ساده است وقتی شما کم کلاچ بگیرید و دنده جا بزنید چه می شود؟ نرم کننده کلاچ در واقع نیروی زیر پدال کلاچ را برای شما کم کرده و در عوض مقدار کشش دیسک و صفحه را کم خواهد کرد. اتفاقی که می افتد خرابی زودتر گیربکس و دیسک و صفحه کلاچ خواهد بود. چرا که بصورت استاندارد لازم است دیسک و صفحه کلاچ برای تعویض دنده 3 سانتیمتر از فلایویل خودرو جدا شود.
شاید دوستانی در اینجا عنوان کنند 3 سانتیمتر زیاد است. لازم است متذکر شوم که طبق استانداردهای خودروسازی میزان حداقل مطلوب کلاچ گیری در خودروهای پراید و پژو حداقل 22 تا 25 میلیمتر است و باید توجه کرد که سیم کلاچ هم نیاز به مقدار کمی خلاصی(حدود 0.5 سانتیمتر) دارد تا موقع آزاد بودن پدال کلاچ دیسک و صفحه درگیر نباشد.
لذا یک مکانیزم نرم کننده کلاچ ممکن است برای چند وقت پدال کلاچ شما را نرم تر کرده و خودرو شما را شبیه به خودروهای روز دنیا از این حیث کند اما خودتان را برای تعمیر خیلی سریعتر گیربکس و خصوصا ماهکها و دنده برنجیهایش آماده کنید.
از طرفی از آنجایی که یک مکانیزم نرم کننده فقط کورس واقعی کلاچ را کم می کند و اینکار نه نیاز به استاندارد خاصی دارد و نه حتی قطعات بیشتری، اگر اینکار اصولی بود و خودرو نیاز به کورس کلاچ گیری حدود 3 سانتیمتر نداشت، طبیعتا کار ساده ای برای خودروسازیها بود تا خود را از زیر بار انتقادات نجات دهند و این تبدیل را در قطعات استاندارد خودرو انجام دهند.
لذا در یک جمع بندی مکانیزمهای نرم کننده از آنجا که کورس واقعی کلاچ و جدایی دیسک و صفحه از فلایویل خودرو را کاهش می دهند، عملا منجر به خرابی گیربکس خصوصا ماهکها و برنجی در مرور زمان خواهند شد.