تاریخچه کلاچ برقی / کلاچ اتوماتیک در ایران و شرکتهای فعال در این عرصه

شرکتهای مختلفی در ایران در زمینه تولید و عرضه کلاچ برقی/ اتوماتیک فعالیت داشته اند. اما شروع اینکار از شرکت ایرانخودرو و در ارتباط با خودروهای سفارشی معلولین و با خرید از یک سازنده آلمانی صورت گرفت.
پس از آن تیمی از کارشناسان فنی زبده شرکت ایرانخودرو به فکر ساخت این محصول افتادند. در سال 1385 اختراعی در این زمینه ثبت نمودند و پس از آن از این تیم آقای مهندس علیرضا پورگمرکی شرکتی در ایران با عنوان پژوهشگران الکترونیک خودرو کامیاب تاسیس نمود.
اوج فعالیت کلاچ برقی در ایران به سال 1387 و اعلام نیاز شرکت پارس خودرو به محصولات کلاچ برقی و گیربکس اتوماتیک برای معلولین بود.
به طور موازی با پژوهشگران الکترونیک خورو کامیاب شرکت نگین فن آور شریف از سال 1385 که برای تولید گیربکس اتوماتیک تاسیس شده بود فعالیت می کرد. مدیر این شرکت فرشید امیری اولین فارغ التحصیل دو رشته همزمان مهندسی برق و مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی شریف و از نخبگان علمی کشور با ایده های بزرگی نگین فن آور شریف را تاسیس نمود و تمایلی برای فعالیت در زمینه کلاچ برقی نداشت. او در همین سال برای پراید گیربکس اتوماتیک خود از سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تائیدیه فنی گرفت.
در سال 1387 و پس از عقد قرارداد نگین فن آور شریف در خصوص گیربکس با پارس خودرو و عقد قرارداد کلاچ اتوماتیک با پژوهشگران الکترونیک خودرو کامیاب با پارس خودرو و استقبال از این محصولات و با پیشنهاد پارس خودرو نگین فن آور شریف طی مدت کوتاهی محصول کلاچ برقی را به عنوان یک زیر مجموعه AMT ساخت و قراردادی نیز در این زمینه با پارس خودرو منعقد شد.
در همین سال آقای مهندسی ابراهیم حسینی محصولی را تحت عنوان کلاچ برقی ساخته بود که مورد قبول کارشناسان شرکت پارس خودرو واقع نشد.
به طور موازی نیز شرکتی در شیراز با عنوان سورین صنعتگران سپنتا فعالیت داشت که ظاهرا خود نیز تمایلی برای عرضه به پارس خودرو نداشت.
فعالیت کلاچ برقی همچنان ادامه داشت و به مرور مهندس حسینی شرکت الکتروهوشمند آسیا را فعالیت داد و محصول کلاچ برقی را به بازار عرضه نمود.
در این سالها کامیاب با شخص جدیدی بنام آقای محمدباقر محمد زاده بعنوان مسئول فروش انحصاری قرارداد بست و در بخش فروش فعالیت داشتند.
پس از مدتی ایشان از کامیاب جدا شد و مدتی به عنوان مسئول فروش در نگین فن آور شریف مذاکره نمود که با این شرکت نیز به توافق نرسید و سرانجام راهی شرکت الکتروهوشمند آسیا شد.
پس از آن آقای محمد زاده خودش کلاچ اتوماتیک ساخت و برای محصول خود یک شرکت در سال 1392 تاسیس نمود و نام آن را بسیار شبیه به نام محصول قبلی با نام الکترو توسعه آسیا صنعت (اتاکو) البته با مسئولیت محدود نام نهاد. این شرکت تا کنون برخلاف نص صریح ماده 95 قانون تجارت هیچگاه در عنوان خود از عبارت مسئولیت محدود استفاده نکرده است. لذا در عداد شرکتهای تضامنی قرار خواهد گرفت.
در سالهای 90 تا 93 شرکتهای نگین فن اور شریف(ایران کلاچ) و پژوهشگران الکترونیک خودرو کامیاب تلاش زیادی برای تولید و تجاری سازی و عرضه گیربکس اتوماتیک به خودروسازی داخلی نمودند ولی واقعیت این بود که بازار خودروسازی ما چه از طرف عرضه و چه از طرف تقاضا مهیای کاری در این حد بزرگ نبود.
در نتیجه فشار مالی زیادی به این دو شرکت وارد شد. در این سالها اتاکو با مسئولیت محدود و اهاکو اما با تمرکز بر بازار فروش تک به تک توانستند پیشرفت خوبی داشته باشند.
بازگشت دو شرکت کامیاب و ایران کلاچ در سال 93 به بازار فروش تک به تک رقابت را بسیار دشوار نمود. اما حضور پررنگ دو پیشکسوت بازار باعث ایجاد رونق مجدد شد. تعداد زیادی از خودروها از جمله خودروهای پمپی که قبلا امکان نصب کلاچ برقی نداشتند هم اکنون این امکان را توسط نگین فن آور شریف بدست آوردند. کامیاب هم توانست نسل جدیدی از کلاچ برقی بسازد که بخش زیادی از عیوب گذشته را پوشش داده بود.
در طی این سالها همواره بزرگترین مشکل تولید کلاچ برقی مشکل موتور بود. نگین فن آور شریف در ابتدا فقط از موتور بوش برف پاک کن پژو 206 و کامیاب از موتور ماکو ترکیه که در برف پاک کن 405 استفاده می شد بهره می گرفت. شرکت اهاکو هم از نوعی موتور خاص و پرفدرت برای کلاچ برقی استفاده می کرد. اتاکو با مسئولیت محدود نیز هنوز تشکیل نشده بود.
به مرور و با افزایش ظرفیت تولید ایران کلاچ موتورهای برف پاک کن شرکت اتحاد موتور را هم تست کرد اما بدلیل طراحی خاص این موتورها مناسب برای کلاچ برقی تشخیص داده نشد.
کامیاب در ادامه به موتورهای بوش رو آورد اما تامین این موتورها بسیار سخت بود و نهایتا این شرکت بدلیل فعالیت در تولید نوعی کولرهای جدید و با راندمان بالا از کار کلاچ برقی کنار رفت.
در سال 1394 جوانی خوش فکر و مخترع بنام مرتضی راشکی سعی کرد مشکل موتورهای کلاچ برقی را با ابداع نوعی کلاچ اتوماتیک بدون موتور و با خلا منیفولد خودرو حل نماید.

در طی این سالها با شرکت ترمز ماشین ادغام شد و فعالیتهای خوبی تحت عنوان تجاری کمو داشت. امتیاز این سیستم عدم نیاز به موتور و اشکال آن تعدد زیاد قطعات نصبی و همچنین ضعف کنترل پذیری این سیستم در مقایسه با رقبای برقی خود بود. سلامت کاری تمرکز بر خلاقیت و حل مشکلات محصول از ویژگیهای بارز این شرکت است. اگر به وب سایت یا کانال تلگرامی آنها سری بزنید چنین مواردی به وضوح مشاهده می شود. اگرچه این تیم تاکید ویژه ای بر تبلیغات ویژگیهای برجسته خود بدون تخریب رقبا دارد.
همچنین کمو توانست به عنوان یک شرکت دانش بنیان و دارای ایده خود را نشان دهد و از بنیاد ملی نخبگان نیز لوح تقدیر برای اختراعات خود گرفت. چنانچه مجددا سلامت کاری به بازار کلاچ اتوماتیک بازگردد پیش بینی پیشرفتهای خوبی برای این گروه دانش بنیان جوان وجود دارد.
در سال 1396 ایران کلاچ سعی کرد مسیر کلاچ برقی را با محصول جدید خود تغییر دهد. کلاچ برقی اتومید یک محصول جدید بود. در این سیستم بجای دوران 360 برای فشار کمتر به موتور از بردهای پیشرفته استفاده شده بود لذا به موتور هیچ نوع فشار اضافی نمی آمد. از موتورهای بوش مخصوص شده برای کلاچ برقی در محصول خود استفاده کرد و مشکل مهم کلاچهای برقی را که عقب آمدن در شروع به حرکت رد سربالایی بود را با مود جدید اتومید رفع کرد.
اتومید با تشخیص شیب جاده در حالت ترمزی کلاچ را آزاد می کرد و بعد از بالا آمدن کلاچ تا حد لازم به راننده اعلام می کرد که تا ترمز را رها کند.
سردنده این سیستم برای نخستین بار دارای بکلایت و چراغهای روشن و خاموش و چراغ اتومید بصورت زیبا بود.
این سیستم مجهر به کنترل دو سنسور همزمان یکی سنسور automotive نصب شده روی پمپ کلاچ و یکی سنسور هال داخل الکتروموتور بود که اطلاعات آن را از طریق پروتکل بدون هیچ نوع سیم اضافی از طریق دو سیم موتور منتقل می کرد.
در حال حاضر نیز شرکتهای اهاکو و کمو در حال تولید محصولات جدید برای خارج کردن ایران کلاچ از گوی رقابت هستند.
لازم به ذکر است گروه جوان کمو نیز در محصول خود موردی شبیه به اتومید تعبیه کرده اند. این تاریخچه به مرور تکمیل شده و چنانچه فرد با افرادی به موارد مندرج اعتراضی دارند خواهشمند است با ارائه مستندات مطالب خود را از طرق تلگرام یا واتساپ برای آقای مهندس امیری با شماره 09123036593 ارسال فرمائید. بدون شک انعکاس صحیح رویدادهای بازار و کمک به شرکتهای دانش بنیان جوان و ایجاد جو سالم بازار هدف اصلی تهیه این مستند است.